trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 15.04.2014

Wielkanoc - Serniczki muffinki z galaretką marchewkową

Tradycyjny sernik to niemalże obowiązkowe ciasto pieczone na Święta Wielkanocne. Warto spróbowac czegoś nowego i zrobić małe serniczki – szybkie i sprytne, przyozdobione galaretką marchewką. Nie wymagają dużej ilości sera. Za to oferują w zamian tak skondensowany smak, że nawet najbardziej oporni zwolennicy tradycyjnego sernika z blachy milkną po ich spróbowaniu. Aby po chwili… sięgnąć po kolejny serniczek.

Składniki (12 muffinek):

Dżem marchewkowy:

  •     100 g marchewki mrożonej (wykorzystane Nordis Marchew kostka)
  •     30 g cukru
  •     3 g dżemix’u lub żelfix’u.

Serniczki:

  •     15 herbatników
  •     5 kostek gorzka czekolady
  •     2 łyżki cukru
  •     2 łyżki masła
  •     350 g mascarpone
  •     2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  •     2 jajka
  •     1/3 szklanki cukru
  •     garść rodzynek.

Robimy dżem marchewkowy:

Zmrożoną marchewkę wrzucamy do ok. 5 łyżek wrzącej wody, dodajemy żelfix/dżemix, mieszamy i gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.


Robimy spody do serniczków:

Na minimalnym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Herbatniki kruszymy na proszek. Najłatwiej to zrobić używając tradycyjnej drewnianej pałki i półkolistej miseczki.

Pokruszone herbatniki dodajemy do masła i czekolady i mieszamy, dosypujemy cukru. W każdej foremce umieszczamy papilotki. Na dno wkładamy po 2 łyżeczki masy zrobionej z  herbatników i czekolady, którą trzeba docisnąć. Może nam pomóc w tym taki oto przyrząd wykradziony z babcinego kredensu.

Foremki z masą wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu z pieca spody do serniczków należy wystudzić.

Robimy masę do serniczków:

Mascarpone ubijamy z cukrem i, cały czas miksując, dodajemy kolejno po jednym jajku i kwaśną śmietanę. Na koniec dodajemy rodzynki.

Każdą foremkę z upieczonym już spodem napełniamy serową masą i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach. Serniczki możemy jeść na ciepło lub po upieczeniu i wystudzeniu wstawić do lodówki. Na wierzch każdej muffinki dodajemy łyżeczkę przygotowanego wcześniej dżemu marchewkowego.

< Powrót