trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 15.04.2014

Wielkanoc - Jajka z warzywami w galarecie

Zerwijmy z rutyną przygotowywania Wielkanocnego Jajka! Wystarczy do tego galaretka, typowa forma dostępna w każdym markecie i warzywa. Taka przystawka wyśmienicie smakuje z sosem majonezowym lub z chrzanem. Na dodatek nie niesie ze sobą ryzyka przejedzenia.

Składniki:

  •     4 jajka
  •     pół czerwonej papryki
  •     100 g szynki
  •     100 g brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
  •     150 g zielonego groszku (wykorzystane Nordis Groszek zielony)
  •     żelatyna
  •     sól i pieprz do smaku.

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Groszek i brokuły gotujemy tak, aby były jędrne, a następnie dzielimy brokuły na niewielkie różyczki. Wszystkie warzywa i szynkę mieszamy delikatnie razem.

Do formy wkładamy ugotowane i obrane jajka.

Jajka zasypujemy warzywami.

Całość zalewamy wcześniej doprawioną solą i pieprzem wodą z galaretką. Żelatynę dodajemy wg przepisu na opakowaniu. W zależności od formy powinniśmy zużyć od 0,5 do 1 litra wody. Po wystygnięciu całość chłodzimy dalej w lodówce. Wyjęcie potrawy z formy ułatwi zanurzenie jej na chwilę w gorącej wodzie. Wysoka temperatura rozpuści żelatynę przy ściankach i cały blok żelatyny łatwo odejdzie od formy. Smacznego!

Return