trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 10.04.2014

Omlet z fasolką szparagową i pomidorami

Omlet – pożywne i smacznie danie – był znany już w czasach imperium rzymskiego. Ta łatwa w wykonaniu potrawa zachęca do eksperymentowania w kuchni i tworzenia różnych wersji przepisu. Ciekawą wariacją jest wersja z fasolką szparagową. Warzywo to stanowczo zbyt rzadko gości na polskich stołach, biorąc pod uwagę długą listę jej właściwości leczniczych i prozdrowotnych.

Składniki (1 omlet):

  •     2 jajka
  •     2 łyżki mleka
  •     2 łyżki otrębów owsianych
  •     100 g mrożonej fasolki szparagowej (wykorzystane Nordis Fasola szparagowa cięta)
  •     1 cebula
  •     1 pomidor
  •     2 łyżki zagęszczonego soku pomidorowego lub sosu pomidorowego
  •     olej lub masło klarowane do smażenia
  •     50 g sera żółtego
  •     sól, pieprz, suszona bazylia do smaku.


Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i wrzucamy zmrożoną fasolkę szparagową i pomidora.

Podsmażamy przez chwilę często mieszając. Wlewamy sok lub sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i odstawiamy na bok.

Jajka miksujemy z mlekiem i dodajemy otręby. Dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej bądź masło klarowane i wylewamy na nią przygotowaną masę. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż jajka się zetną.

Na połowie omleta rozkładamy przygotowany wcześniej farsz i składamy go na pół.

Omlet posypujemy startym  żółtym serem.

 

Return