trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 08.04.2014

Placuszki z kalafiora

Kalafior, podobnie jak ziemniak, dynia i marchewka, jest świetnym surowcem na placki. Przypominają one nieco kotlety mielone, ale nie mają w sobie ani grama mięsa. Koniecznie spróbujcie, ponieważ przyrządza się je bajecznie prosto i szybko. Placuszki kalafiorowe można podawać, np. z sosem pomidorowym.

Składniki (ok. 10 placuszków):

  •     450 g kalafiora (wykorzystano Nordis Kalafior)
  •     2 jajka
  •     200 g bułki tartej
  •     pół pęczka pietruszki
  •     masło klarowane lub olej do smażenia
  •     szczypta cukru, soli i pieprzu.


Do gorącej, osolonej wody wrzucamy kalafior. Dodajemy kurkumę, cukier i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i rozgniatamy, np. widelcem, na puree. Dodajemy jajka, 150 g bułki tartej, posiekaną pietruszkę, przyprawy i mieszamy.


Z masy formujemy niewielkiej wielkości placuszki i obtaczamy je w pozostałej bułce.


Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor.

< Powrót