trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 30.03.2014

Gulasz z kurczaka ze śliwkami

Suszone śliwki świetnie komponują się z kurczakiem, a wędzony boczek dodaje całemu daniu aromatu dymu. Gulasz ten możemy podać z ryżem, ziemniakami bądź kluskami. Zastosowane w daniu śliwki pochodzą z Kalifornii. Ale nic w tym dziwnego, ponieważ dziś większość suszonych śliwek na światowym rynku sprzedają kalifornijscy sadownicy. Sadzonki śliwy domowej przewieźli za ocean francuscy imigranci. Z sadzonek, za pomocą szczepień, uzyskali odmianę, której owoce wyjątkowo dobrze poddają się procesowi suszenia.

Składniki (4 porcje):

  •     500 g filetów z kurczaka
  •     100 g wędzonego boczku
  •     100 g suszonych śliwek
  •     1 cebula
  •     50 g masła klarowanego lub oleju
  •     200 ml śmietany 30%
  •     1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  •     pół łyżeczki cynamonu
  •     natka pietruszki
  •     sól i pieprz do smaku
  •     2 opakowania klusek śląskich (wykorzystane Nordis Kluski śląskie).


Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i rumienimy boczek, a następnie szklimy cebulę. Wsypujemy paprykę, cynamon i  mieszamy.

Dodajemy mięso z kurczaka.

Wlewamy szklankę gorącej wody i mieszamy. Następnie dodajemy śliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 30 minut. Wlewamy śmietanę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze chwilę czekając, aż zgęstnieje sos.

Return