Przepisy
Data dodania: 20.03.2014
Tarta z groszkiem i pomidorami
Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Kruchym, drożdżowym lub francuskim ciastem wypełniamy brzegi specjalnej formy – niskiej, okrągłej o pofałdowanych brzegach. Tartę można podawać z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. W poniższym przepisie wykorzystano pomidorki i zielony, mrożony groszek – znacznie tańszy, niż groszek konserwowy. Ponadto zawierający znacznie więcej składników odżywczych, ponieważ nie przechodził procesu gotowania i pasteryzowania, jak groszek z puszki.
Składniki:
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 1 jajko i zagniatamy składniki do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody. Ciasto rozwałkujemy i za pomocą formy i noża wykrawamy okrągły kształt.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do tart modelując wyższe brzegi, a spód nakłuwając widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Umyte pomidorki kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z resztą jajek, groszkiem , pomidorkami i przyprawami.
Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto.
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
- 275 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany
- 400 g mrożonego groszku
- ok 8 pomidorków
- sól, pieprz do smaku.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 1 jajko i zagniatamy składniki do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody. Ciasto rozwałkujemy i za pomocą formy i noża wykrawamy okrągły kształt.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do tart modelując wyższe brzegi, a spód nakłuwając widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Umyte pomidorki kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z resztą jajek, groszkiem , pomidorkami i przyprawami.
Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto.
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.