trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 20.03.2014

Tarta z groszkiem i pomidorami

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Kruchym, drożdżowym lub francuskim ciastem wypełniamy brzegi specjalnej formy – niskiej, okrągłej o pofałdowanych brzegach. Tartę można podawać z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. W poniższym przepisie wykorzystano pomidorki i zielony, mrożony groszek – znacznie tańszy, niż groszek konserwowy. Ponadto zawierający znacznie więcej składników odżywczych, ponieważ nie przechodził procesu gotowania i pasteryzowania, jak groszek z puszki.

Składniki:

  •     275 g mąki pszennej
  •     100 g masła
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     4 jajka
  •     150 g kwaśnej śmietany
  •     400 g mrożonego groszku
  •     ok 8 pomidorków
  •     sól, pieprz do smaku.


W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 1 jajko i zagniatamy składniki do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody. Ciasto rozwałkujemy i za pomocą formy i noża wykrawamy okrągły kształt.

Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do tart modelując wyższe brzegi, a spód nakłuwając widelcem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Umyte pomidorki kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z resztą jajek, groszkiem , pomidorkami i przyprawami.

Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto.

Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

Return