trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 13.03.2014

Zupa paprykowa z chorizo

Chorizo to zbiorcza nazwa wieprzowych, hiszpańskich kiełbas. Bardzo często są składnikiem hiszpańskich dań jednogarnkowych, którym nadają paprykowy smak. Zawiera słodką paprykę pimienton, która nadaje kiełbasie charakterystyczny, czerwony kolor. 

W poniższym przepisie chorizo jest wykorzystana jako składnik zupy paprykowej.

Składniki:

  •     1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw leczo (np. Nordis Leczo)
  •     150 g chorizo
  •     2 ząbki czosnku
  •     1 mały strączek chili (opcjonalnie)
  •     1 puszka krojonych pomidorów
  •     100 g śmietany 12%
  •     50 g masła klarowanego
  •     sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano do smaku
  •     pęczek szczypiorku.


Do kluseczek:

  • 1 jajko
  • mąka pszenna.


Obieramy i siekamy czosnek, chili przecinamy, usuwamy pestki i również siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy czosnek oraz chili. Wsypujemy łyżeczkę oregano, łyżeczkę mielonej papryki i pokrojone w plasterki chorizo. Podsmażamy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy mieszankę warzywną i podsmażamy jeszcze parę minut.

W międzyczasie wbijamy jajko do filiżanki i rozrabiamy z mąką tworząc niezbyt twarde ciasto na kluski.

Warzywa i chorizo zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy krojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. W trakcie gotowania dodajemy do zupy ciasto na kluski: łyżkę zanurzamy na parę sekund w gotującej się zupie, nabieramy odrobinę ciasta na kluski, a następnie ponownie zanurzam. Dzięki temu ciasto łatwo odejdzie od łyżki.

Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotową zupę nalewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy szczypiorkiem.

Return