trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 10.03.2014

Muffinki ze szpinakiem

Muffinki kojarzą nam się ze słodkimi wypiekami. Ale kapitalna w smaku jest ich alternatywna wersja zawierająca nieco czosnku i pieprzu oraz podana z żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi; ewentualnie z sosem pomidorowym. Do tego typu muffinek potrzebujemy przede wszystkim zwykłej mąki pszennej, szpinaku (może być mrożony) i sera mascarpone.

Składniki:

  •     100 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
  •     25 g masła (najlepiej klarowanego)
  •     2 ząbki czosnku
  •     150 g sera mascarpone
  •     125 ml mleka
  •     1 jajko
  •     200 g mąki pszennej
  •     1 łyżeczka sody
  •     pomidorki koktajlowe
  •     50 g startego żółtego sera
  •     sól, pieprz do smaku.

Szpinak rozmrażamy i osączamy, a następnie podsmażamy na maśle i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ser mascarpone. Całość mieszamy i dusimy ok. 1 minuty ciągle mieszając.

Mąkę wraz z sodą przesiewamy i dodajemy do szpinaku wymieszanego z mascarpone. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Do papilotek lub natłuszczonej formy muffinkowej nakładamy porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Na wierzchu każdego muffinka układamy połówki pomidorków koktajlowych.

Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po wystygnięciu każdą z muffinek posypujemy startym żółtym serem.

Return