trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 06.03.2014

Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem

Cynamon używany jest zazwyczaj jako przyprawa do dań słodkich. Wyśmienicie również komponuje się z gulaszem i gotowaną szynką. Starożytni Egipcjanie stosowali go w procesie mumifikacji. Ale w poniższym przepisie cynamon został zastosowany w zupie – i to wcale nie gulaszowej! Jego słodkawo-korzenny smak i charakterystyczny aromat doskonale podkreślają smak marchewki i nadają całej potrawie rozgrzewające właściwości.

Składniki (4 porcje):

  •     100 g soczewicy
  •     200 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchewka kostka)
  •     1 łodyga selera naciowego
  •     2 cebule dymki
  •     ząbek czosnku
  •     50 g masła klarowanego
  •     1 l wody lub, jeśli mamy, bulionu
  •     150 ml śmietany 30%
  •     cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
  •     listki bazylii do ozdoby.

 

Marchewkę i pokrojony w talarki seler naciowy zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy 5 minut.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kurkumy i gałki muszkatołowej. Dodajemy soczewicę i całość podsmażamy 5 minut.

Dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 30 minut – soczewica powinna być miękka. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Po nalaniu do talerzy zupę dekorujemy listkami bazylii.

Return