trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 25.02.2014

Pączki z marchewką i rodzynkami

W tłusty czwartek tradycji musi stać się zadość. Pączki jednak będą odłegłe od tradycyjnego podejścia – mniej okrągłe i lekko podobne do racuchów. A w środku – marchewka i rodzynki. Nietypowo? Tak, ale smacznie :)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 80 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych lub
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g marchewki krojonej w kostkę
  • 15 g cukru lub miodu
  • 40 g rodzynek wcześniej namoczonych
  • ok. 1 l oleju.

Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy rozczyn wlewając w zagłębienie w mące ciepłe (nie gorące) mleko, drożdże i cukier. Mieszamy składniki razem z częścią mąki i czekamy 5-10 minut, aż rozczyn wyrośnie. Dodajemy jajko, roztopione masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zmrożoną marchewkę przesmażamy z cukrem lub miodem na małym ogniu, aż wyparuje woda. Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy marchewkę i rodzynki, ponownie wyrabiamy. Ciasto porcjujemy na małe kulki za pomocą łyżki i smażymy na głębokim tłuszczu tak, jak tradycyjne pączki. Uwaga! Jeśli rozgrzejemy olej zbyt szybko na dużym ogniu, to pączki będą z zewnątrz spalone, a wewnątrz niedopieczone.

Pączki można posypać cukrem pudrem.

Return