trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 03.02.2014

Brokuły z wędzonym łososiem

Łosoś to jedna z najbardziej popularnych w przemyśle spożywczym ryb. Łosoś atlantycki jest rybą zagrożoną. Dlatego praktycznie wszystkie dostępne w sprzedaży pochodzą z hodowli umiejscowionych u wybrzeży Norwegii, Kanady, Rosji czy Stanów Zjednoczonych. W połączeniu z brokułami stanowi jedno z ciekawszych dań, które można wpisać na stałe do naszej diety. Danie możemy skropić sokiem z cytryny.

Składniki (2 porcje):

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (użyte Nordis brokuły)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g parmezanu

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożone brokuły i gotujemy je na średnim ogniu ok. 1 minutę. Odcedzamy i odkładamy na bok.

Ząbki czosnku miażdżymy za pomocą noża, siekamy w drobna kostkę i podsmażamy przez chwilę na klarowanym maśle. Dodajemy brokuły i znowu przez chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu.

Do śmietanki wsypujemy parmezan, mieszamy i wylewamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego w paski łososia i dusimy ok. 3 minut cały czas mieszając.

Return