Przepisy
Data dodania: 26.01.2014
Indyk w buraczkach
W miesiącach zimowych potrzebujemy zdecydowanie więcej energii. Dlatego poszukujemy dań smaczynych, ale i sycących. Dobrym przykładem jest indyk w buraczkach. Przepis jest tani w realizacji i pozwala szybko przygotować danie o ciekawym kolorze. Indyka można podawać z ryżem lub kaszą.
Składniki:
- 500 g filetu z indyka
- 300 g mrożonej mieszanki warzywnej z buraczkami (np. Nordis Barszcz ukraiński)
- 100 g śmietanki 30%
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- kilka kulek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól do smaku.
Filet z indyka kroimy w 1 cm kostkę i wrzucamy do garnka razem ze śmietanką i przyprawami. Dolewamy wody tak, aby przykryła indyka i gotujemy ok. 10 minut na średnik ogniu.
Dodajemy mieszankę warzywną, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut (buraczki powinny być miękkie). Sos powinien się zredukować w procesie parowania i dlatego nie przykrywamy garnka pokrywką.