trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 26.01.2014

Indyk w buraczkach

W miesiącach zimowych potrzebujemy zdecydowanie więcej energii. Dlatego poszukujemy dań smaczynych, ale i sycących. Dobrym przykładem jest indyk w buraczkach. Przepis jest tani w realizacji i pozwala szybko przygotować danie o ciekawym kolorze. Indyka można podawać z ryżem lub kaszą.

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka
  • 300 g mrożonej mieszanki warzywnej z buraczkami (np. Nordis Barszcz ukraiński)
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól do smaku.

Filet z indyka kroimy w 1 cm kostkę i wrzucamy do garnka razem ze śmietanką i przyprawami. Dolewamy wody tak, aby przykryła indyka i gotujemy ok. 10 minut na średnik ogniu.
Dodajemy mieszankę warzywną, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut (buraczki powinny być miękkie). Sos powinien się zredukować w procesie parowania i dlatego nie przykrywamy garnka pokrywką.

Return