trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 20.01.2014

Zimowa sałatka z brokuła, selera i sera żółtego

W zimie trudno dostać dobre warzywa sezonowe. Ale to nie powód, żeby rezygnować z jedzenia sałatek. Z pomocą przychodzą mrożonki i przetwory. W poniższej zimowej sałatce został wykorzystany mrożony brokuł i marynowany seler. W poniższym przepisie istotnym elementem jest żółty ser. Nie powinien być to ser słony. Najlepiej będzie się komponował z całością ser słodki, np. Edamski lub Warlubski.

Składniki (ok. 4 porcji):

  • 200 g mrożonych brokułów
  • 1 słoik selera pokrojonego w paski
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego w kostce
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól,pieprz do smaku
  • parę gałązek natki pietruszki.

Mrożone brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż będą jędrne. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok do ostygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty również kroimy w kostkę. Cebulę z kolei kroimy w małą kostkę i przelewamy gorącą wodą. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą i siekamy.

Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Return