trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 17.12.2013

Kluski z makiem zrobione z pyz ziemniaczanych

Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych Wigilijnych dań. Rewolucyjnym pomysłem, ale doskonałym ze względu na oszczędność czasu i smak, jest wykorzystanie do ich przygotowania mrożonych pyz ziemniaczanych.

Oprócz tradycyjnego maku proponuję dodanie składnika mniej popularnego, ale bardzo smacznego – syropu pomarańczowego.

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 opakowanie mrożonych pyz (wykorzystane Nordis Pyzy ziemniaczane)
  • 2 łyżki surowego maku (przelanego gorąca wodą na sitku)
  • 1 łyżka masła.

Syrop:

  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu.

Do 2-3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy, wlewamy ok. łyżeczkę oleju i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową. Odkładamy na bok i studzimy.

Jeszcze ciepłe pyzy kroimy i wrzucamy do garnka, w którym wcześniej się gotowały (z garnka wylewamy oczywiście wodę). Do pyz wsypujemy mak, dodajemy masło i całość mieszamy.
Sok z pomarańczy należy wymieszać z miodem i podgrzewać przez chwilę w rondelku, na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotowym, ciepłym syropem polewamy ciepłe kluski z makiem.
W trakcie przygotowywania syropu po domu rozchodzi się wspaniały świąteczny zapach. Tanio, szybko, smacznie!

Return