trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 02.12.2013

Kabanosy z warzywami i żółtym serem w cieście francuskim

Poniższe danie to świetny pomysł na kolację, przekąskę lub menu dla gości. Produkty wystarczy poukładać i zawinąć w gotowym cieście. Przy okazji to przepis z kategorii „czyszczących” zamrażalnik i lodówkę. Wykorzystane zostały kabanosy, ale alternatywą są kiełbaski lub plastry szynki. Możemy użyć praktycznie dowolnych warzyw, które znajdziemy w lodówce. Musimy tylko pamiętać, aby nie były zbyt duże. A jeśli w zamrażalniku została nam mieszanka warzywna, to nie powinna zawierać ziemniaków, ryżu lub kaszy – takie połączenie nie będzie raczej smaczne.

Składniki (porcja na 6 rogali):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 6 kabanosów
  • 6 plasterków łatwo topiącego się, żółtego sera (wykorzystany Ser Podlaski)
  • 200 g mrożonej włoszczyzny (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • ulubiona przyprawa do smaku (wykorzystany majeranek)
  • 1 jajko.

Na podgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy mrożone warzywa i podsmażamy je ok. 2 minuty (tak, aby odparowała woda). Doprawiamy ulubioną przyprawą i zdejmujemy patelnię z kuchenki.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Każdy z nich smarujemy łyżeczką koncentratu pomidorowego, wykładamy warzywa, plaster sera żółtego i kabanosy.
Zwijamy po przekątnej kwadratu rogaliki i układamy na blaszce. Trzeba pamiętać, aby zachować odstępy pomiędzy rogalikami, gdyż każdy z nich urośnie podczas pieczenia.

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Należy pamiętać, aby nie zwijać z ciasta francuskiego grubych rulonów. Każda warstwa ciasta francuskiego na poprzednim cieście francuskim spowoduje wydłużenie czasu pieczenia lub niedopieczenie wewnętrznej warstwy ciasta. Smacznego!

Return