trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 08.10.2013

Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów.

Czy wszystko może być ”Made in China”? Nie! Akurat mrożonki, w tym lody, mrożone warzywa i owoce, czy dania gotowe, z powodu esktremalnie wysokiego kosztu utrzymania niskiej temperatury w transporcie, wytwarzane są najczęściej w danym kraju.

Niemniej długodojrzewające lub wytrzymałe warzywa mogą pochodzić z Chin, np. brokuły lub czosnek. W poniższym przepisie użyte zostały polskie warzywa, ponieważ skorzystałam z brokułów mrożonych. Ale chińskie, które przypłynęly do nas statkiem, możemy łatwo rozpoznać – mają płaskie liście. Istnieje również chiński czosnek. W przepisie wykorzystuję jednak polski. Chiński również łatwo odróżnić, gdyż jest śnieżnobiały, znacznie większy od polskiego i znacznie mniej aromatyczny.

Poniższy przepis to szybkie rozwiązanie pasujące zarówno do pyz, kopytek, klusek, jak i makaronów. Sos brokułowy z czosnkiem. Polskim czosnkiem.

Składniki (2 porcje):

1 cebula
olej lub masło klarowane do smażenia
220 g brokuła świeżego lub mrożonego
150 ml śmietany (kwaśna lub słodka)
2 ząbki czosnku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 opakowanie pyz ziemniaczanych (wykorzystane Nordis Pyzy ziemniaczane).

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym oleju/maśle, w nieprzypalającym się garnuszku, szklimy cebulę. Dodajemy brokuła, śmietanę, ząbki czosnku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki.

Zestawiamy garnuszek z ognia i miksujemy całość blenderem. Solimy do smaku.

Do 2-3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy, wlewamy ok. łyżeczkę oleju i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową.

Gorące pyzy polewamy gorącym sosem. Tanio, szybko, smacznie!

Return