trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 03.10.2013

Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem

Pisałam kiedyś, że dynia jest świetnym kuchennym surowcem. Jeden z rodzajów dyni- dynia makaronowa posiada miąższ, który po ugotowaniu rozpada się na pasemka przypominające makaron. Dzięki tej właściwości jest on często podawany jako odpowiednik spaghetti. Dynia makaronowa jest w Polsce trudno dostępna. Dlatego do poniższego dania został użyty tradycyjny makaron (za to bezglutenowy, stąd jego charakterystyczny kolor, ponieważ jego główny składnikiem jest kukurydza), a dynia jest tylko smacznym dodatkiem.

Składniki:

1 średnia cebula
olej do smażenia
100 g boczku (ok. 10 plastrów)
500 g twardej dyni (ważona ze skórką)
100 ml śmietanki 30%
200 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak mrożony w sosie śmietanowym)
400 g makaronu spaghetti
ok. 2 łyżki nasion dyni
pieprz mielony do podania.

Cebulę i boczek kroimy w kostkę, dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w grubą kostkę.

Na rozgrzanej patelni z olejem szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy dynię, zmrożony szpinak i przykrywamy i dusimy 10 minut.

Po tym czasie odkrywamy patelnię i podsmażamy jeszcze 5 minut tak, aby większa część wody odparowała. Wlewamy śmietankę 30% i smażymy jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamiętając, aby dolać do niego odrobinę oliwy/oleju, dzięki czemu nie będzie się kleił.

Makaron rozkładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni. Smacznego!

Return