Przepisy
Data dodania: 12.09.2013
Placki z marchewki
Istnieje wiele odmian placków z marchewki. Tych z marchewki mrożonej nie trzeba obierać ani scierać na tarce. Innymi słowy: robi się je błyskawicznie! Placuszki przyrządzone są na słodko i można je podawać z dżemem, śmietaną, cukrem pudrem lub, tak jak poniżej, z serkiem mascarpone wymieszanym z odrobiną mleka.
Składniki:
- 200 g mrożonej marchewki (wykorzystane Nordis Marchew Kostka, opakowanie 450 g; resztę można odłożyć z powrotem do zamrażalnika)
- 140 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- sok z 1 dużej pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 3 łyżki cukru pudru
- olej do smażenia.
Pomarańczę myjemy i sparzamy wrzącą wodą przed otarciem skórki. Najlepiej, jeśli pomarańcza nie jest pryskana.
Marchewkę wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy na małym ogniu maksymalnie 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok, aby wystygła.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i cukier puder. Dodajemy jajka, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową.
Miksujemy do połączenia składników.
Do masy dodajemy marchewkę i mieszamy łyżka do połączenia składników.
Placuszki wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię.
Smażymy z obu stron na rumiano. Smacznego!