trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 26.08.2013

Zupa krem z pomidorów i marchewek

Czy zupa krem z pomidorów i marchewek jest zrobiona z warzyw, czy z owoców? Dziś, w odniesieniu do obu głównych składników tej oryginalnej w smaku zupy, istnieją pewne wątpliwości.

Zacznijmy od pomidora. Według klasyfikacji towarów spożywczych obowiązującej w Unii Europejskiej jest warzywem. U ujęciu botanicznym pomidor jest jednak… owocem. Odwrotnie rzecz ma się z marchewką. Z botanicznego punktu widzenia  jest warzywem. Dyrektywy unijne uczyniły ją jednak owocem, ponieważ w Portugalii z marchwii robi się dżemy. Nawiasem mówiąc urzędnicy do warzyw zakwalifikowali także grzyby. Hmm…

Kiedyś warzywami nazywano jadalne części roślin, np. liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie, jedzone po ugotowaniu (zwane warzeniem). I wszystko było jasne.

Składniki:

  • 150 g mrożonej marchewki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczai koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka zagęszczonego soku pomidorowego
  • 1/4 opakowania sera feta
  • ok. 10 listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki z dyni.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę.

W garnku na małym ogniu rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy marchewkę i podsmażamy ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem, aż kawałki pomidorów staną się miękkie. Wlewamy sok pomidorowy, dodajemy koncentrat i listki bazylii. Całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 3 minuty.

Do zupy dodajemy ser feta i całość miksujemy blenderem.

Teraz doprawiamy zupę. Pamiętajmy, że ser feta jest dosyć słony więc doprawienie zupy wcześniej mogłoby skutkować przesoleniem.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i prażymy na nim pestki z dyni. Dodajemy je do zupy jako dekorację i smaczny dodatek.

Return