trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 12.08.2013

Kotlety mielone ze szpinakiem

Są pewne potrawy, których wygląd jest nieskończenie powtarzalny i po prostu nudny. Sztandarowym przykładem jest kotlet mielony. Można jednak przy pomocy prostego triku poddać mielonego transformacji w zielonego, kotletowego superbohatera Hulk’a. Domownicy poczęstowani takim nietypowym mielonym będą mile zaskoczeni, zaś nasze dziecko zdecydowanie chętniej dokończy obiad. Do pełnej transformacji mielonego wystarczy jedna paczka szpinaku, kosztująca około 3,60 zł (450 g).

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 małe kromki chleba razowego
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych
  • sól i pieprz do smaku.

W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy połamany na kawałki mrożony szpinak.

Kiedy szpinak się rozmrozi, a część wody odparuje dodajemy 2 łyżki oleju i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Szpinak odkładamy na bok aby wystygnął.

W misce mieszamy mięso drobiowe, jajko, zimny szpinak, otręby owsiane oraz namoczone wcześniej w wodzie i wyciśnięte kromki chleba.

Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i, jeśli mieszanka jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.

Mokrymi dłońmi formujemy z mięsa kotlety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, na lekko złoty kolor.

Smak kotletów świetnie podkreślą, np. ziemniaczki podsmażane i sałatką pomidorowa.

Return